fredag 8 oktober 2010

Höst - då blir blommorna i tyg

En rolig uppgift dök upp via en beställning av nätverket QnetZ (nätverk för kvinnliga akademiker) i Jämtland, som arrangerar en mässa som kallas Matchningsdagen. Där ska värdinnorna vara lite tjusiga med den tråkiga bröstskylten utbytt mot -tygblommor i föreningens färger.

Se artikel om hur mässan gick här, och här
Det blev lite funderande och tygletande innan den rätta modellen i rätta tygerna och i de rätta färgerna blev klara.

Massor blommor! Dock är färgåtergivningen inte helt rätt här. Blommornas lila ser för blått ut här. 

 Efter en del letande efter modell fastnade vi vid denna sorts tygblomma med vikta blad. Det är faktiskt lite som med de fattigspetsar jag brukar göra...

Man börjar med en fyrkant av ett lämpligt tyg. Inte för tjockt.


Vil det från hörn till hörn till en trekant, och sedan en gång till. Till en ring med kronblad behövs fem trekanter.

Tag en stark tråd och sy långa tråckelstygn i traskanten. Fäst lite i den första trekanten så att det finns mothåll när man ska rynka ihop sedan. Fortsätt utan att ta av tråden runt genom alla bladen. Fäst lite efter varje blad med nåt stygn för att hålla rynkningen på plats.

Till Matchningsdagarna gjorde jag blommor med två lager kronblad. I mitten sitter en klädd knapp och döljer traskanterna.


På baksidan är en liten lapp ditsydd för att dölja traskanterna och ett broschspänne för att kunna fästa sin blomma på bröstet. Sådan här blommor kan man göra och variera efter smak och använda på fler sätt, kanske på en hatt?
Gör man dem själv så kan man ju arbeta dem så mycket man vill, för nog tar det ett litet tag....

Inga kommentarer: