måndag 15 november 2010

Kronor i halm och Krimsor

I lördags rymde jag fältet och lämnade familjen att röja upp i kaoset hemmavid. Jag ägnade mig lyxigt åt att delta i en kurs på Vävglädje i Sunnansjö, norr om Ludvika. Lena på Vävglädje har återkommande kurser i temat Skaparglädje i olika tekniker. Denna gång var det Sylvia Ingemarsdotter som visade och handledde hur man gjorde kronor för fest och vardag i halm och annat material med stöd i egen erfarenhet och beskrivningar från Hemslöjden.
En underbar tradition att smycka med! Halm i råg kan vara klurigt att få tag på, utom i Bengstfors, Halmens Hus, men det går även att använda vass. I övrigt använder man vad smått och smyckande man har. Det behövs alls inte inhandlas dyra saker, det är det som är vitsen! Tidningspapper, tapet, ulltussar, tomma värmeljus mm mm.


 Här sitter delar av gänget och klipper och pysslar.
 Tillsammanskronorna är lättast att arbeta med när de hänger.
 Sylvia och Britt- Marie
Sylvias Kronor i halm och ull och vadmal. Riktigt tjusigt!!
Det var jättekul, och kursen återkommer på det nya året, för det var mer efterfrågan än vad det fanns plats. Passa på!

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej½ Vad trevligt ni haft som gjort halmkronor tillsammans. Det ser kul ut på Vävglädje, får nog skriva upp det som ett kommande besöknär åker till Dalarna.
Ha en skön vecka.
Kram Birgitta

Charlotte sa...

Mamma, mormor och mina mostrar och fastrar pysslade mycket i halm. Jag har provat när lusten kommit på. Brukar alltid komma på att halmen ska tas på åkern, för sent. Så i år blir inget pyssel! Men det är vackert och sirligt. Kompisen har tagit upp traditionen att stöpa ljus. Kanske vi ska lägga till halm nästa år?