torsdag 5 april 2012

Glad Påsk!

Våren gör smygande sitt intåg, och påsken står för dörren. Ena dagen är det strålande solvärme och vi krattar och eldar i trädgården och en annan dag är det snöfall. I morse var det -10 grader ute. Det är väl det som kallas aprilväder.

 Här i huset har det lagts mer krut på att baka än att pynta detta året. Det blev både bröd och flera olika sorter kakor, fastän inte några sju, som en gammal sed säger ska finnas på kaffebordet...Här är några favoriter:

 Citronbiscotti, en italiensk mandelskorpa. Utan rostning efter blir de inte fullt så hårda utan en aning mjuksega, mmmm! Kanske vill du prova?:


Citron och mandelbiscotti

Ca 34 st

·         150 g hel mandel, ej skållad
·         4 dl vetemjöl
·         2,5 dl strösocker
·         1 tsk vaniljsocker
·         0,25 tsk bakpulver
·         1 nypa salt
·         1 citron (eko) finrivet skal
·         2 ägg

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln grovt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt citronskal och ägg. Arbeta samman massan till en deg med händerna.

2. Dela degen i två bitar, rulla ut bitarna till längder, 35-40 cm. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i mitten ca 20-25 min, tills rullarna fått lite färg.

3. Ta ut plåten, låt längderna svalna något. Skär upp längderna i ca 1,5 cm grova skivor på snedden.
(Detta med rostningen efter brukar jag hoppa över för det kan bli riktigt hårda kakor annars:
Sänk värmen till 150 grader, rosta i ugnen ca 25 min. )

4. Ta ut skorporna och låt svalna. Förvara i burk med tätslutande lock.
  - - - - - - - - - -

 Havreflarn är lilla killens favorit

 Havrekakor, utgående från ett recept man hittar på kakförpackningen. Vi gjorde  med nötter och choklad (favoriten) och en egen variant med nötter och hackad torkad frukt. Fritt fram för fantasin och smaklökarna! Torkat äpple och kanel blir också fint.

 Litet påskpynt på pianot lyser också upp! Glad Påsk!!

5 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilka smarriga recept de måste jag prova.
Tack för dem.

Ja nu hoppas jag att påskhelgen bjuder på fint väder för det har ju varit lite si och så med det.

Ha en riktigt fin påskhelg

Gunilla

Emileitha/Tarja sa...

Så gott det ser ut det du bakat..
Nog är vädret varierat, verkligen .
Tack för din kommentar o ha en fin Påsk

idémakeriet sa...

Ja vädret i april gör verkligen vad den själv vill.
Jag önskar dig också några sköna dagarna.
Kram Gerda

Charlotte sa...

Läser fascinerad ditt inlägg på FB om semlan! Har ju lämnat ett boktips på en bok om prissättning i skapande branscher, Ta betalt! heter den. En svår konst... Alla mina mattor gör jag själv, från att klippa trasor, till att knyta frans eller fålla. Det finns dom som har hjälp med pådragning, förberedande av trasor, avslut av mattor m.m Sen de som stickar, kanhända får sina skapelser uppstickade av hemstickerskor, endel broderar hemma, eller syr åt folk som räknar produkten som SIN, fast det är en skrivbordsprodukt och man själv inte skapat mer än en ritning!!! Då ska man vara ärlig å gå ut med det också! Fram för hembakade semlor och man ska vara ärlig både med produkt och våga ta betalt!

idémakeriet sa...

O stackaren, har ni snö där? Hoppas det försvinner väldigt fort och att du får lite vårkänsla tillbaka.
Tack för din söta hälsning.
Kram gerda