tisdag 26 april 2011

Vilse i tygbehandlingsdjungeln...


Det är inte alltid lätt detta med tyg och material - på olika sätt. För som någon sa: material matters. (Material har betydelse.)
Det har det i högsta grad för mig. Jag letar tyger, i lin, för mina dopklänningar. Jag vill ju gärna ha tag i ett tyg som kommer att finnas över tid, så att jag kan erbjuda en viss kvalitet kontinuerligt och inte behöva leta  nytt ideligen.

Nu har jag hittat ett linnetyg hos ett väveri i Litauen i lagom finlek och struktur.

Jag tycker att lin är ett underbart material. Det har en glans, en lyster, och en allderles speciell känsla.
(Lin och svensk ull är material som är mindre belastande för miljön än tex konventionell bomull, vilken är en riktig miljöbov, från odling till beredning och egentligen inte trevlig varken för tillverkare eller bärare. Tvätta alltid nya kläder innan användning.)

Min tanke med tex mina dopklänningar är att de inte bara ska vara vackra till utseendet, utan jag vill även gärna stå för en viss omsorg också.

Linet står för en länk i kedjan i tid och kultur, som en av de äldsta kända kulturväxterna. Vilken skatt vi har i gamla stugors linneförråd! Där är det omsorg. Man har lagt tid på tillverkning och gjort det väl. Min lilla blygsamma tibut till detta består bla av att jag vill använda fina sunda material - som lin - och att få en behandling av tyget som jag gillar och skulle använda själv och till mina barn. Jag brukar alltid tvätta tyger innan jag syr av dem. Då ska ev rester av behandlingar gå ur tyget och tyget krympts så att man inte får otrevliga överraskningar i form av krympning efter att plagget är sytt....
Det blir lite annat när man syr i större mängd, och beställer tyger per rulle. Det finns olika behanlingar att välja på, mekaniska och kemiska. Möjligen kan  tvätt erbjudas, men inte säkert på gammal hederligt vis. Annars rekommenderas sanfordisering, en slags värmebehandling som ska krympa tyget. Det blir dock hårt av det och då ska man antingen använda mjukgörare (Hu) eller mekanisk mjukgöring. Det lär väl nöta på tyget, tänker jag...

Så tills jag har kommit rätt i denna behandlingsdjungel så har jag själv tvättat tyger med 10 meter i taget. Det värsta är att stryka det sedan......


Lite tips från Naturskyddsföreningen om vad man kan göra för att vara klimatsmart vad gäller textil. Här kan man även läsa om  Tyg eller otyg.

3 kommentarer:

Ingela sa...

OJ OJ vilket jobb... men det måste vara ett kärt jobb att veta att man jobba med det hållbara för ögonen. Min gamla farmor brukade alltid säga att det syns inte hur lång tid och kraft det tog... bara resultatet!

Anonym sa...

Som en nybörjare, jag söker alltid på nätet efter artiklar som kan hjälpa mig. Tack Wow! Tack! Jag har alltid velat skriva på min webbplats nåt sånt. Kan jag ta del av ditt inlägg till min blogg?

Pernilla, Lyst - Slow Living Fashion sa...

Hej Anomym!
Jättekul att du uppskattar mitt inlägg. Självklart får du nämna det på din egen blogg. Ordet är fritt! Jag skulle tycka det vore kul om du hänvisade till min blogg och att få en länk till din blogg så att jag kan hälsa på hos dig.
Ha det bra, Pernilla