söndag 21 augusti 2011

Sammetskvällar i augusti

Så är det redan augusti och kvällarna börjar bli mörka igen. Då är det kräftpremiär för dem som har fiskerätt, vi andra handlar glatt läckerheterna i butik. Efter enträgna önskemål från barn i familjen ska vi anordna en liten kräftskiva här hemma. Det måste vara med vacker dukning i rött,  lyktor och skojiga hattar!

Jag tänkte visa en fiskaladåb som jag brukar göra till festliga tillfällen som midsommar och nyår. Den passar bra till kräftkalas också.

Lax och kräftaladåb

Det är lax, kräftstjärtar och valfria dekorationer. Jag har använt citron, gurka och dill förstås! Man kan gärna använda kokt ägg i skivor också.

Botten av glasskålen med aladåb. Det är den som blir ovansidan när man stjälpt upp aladåben ur skålen.

Man lägger ner det hela på ett dekorativt sätt i en skål och fyller på med fyllning och fiskbuljong med gelantin i. Sedan ska det stelna. Det mest spännande kommer när man ska stjälpa upp den ur skålen - hel! Jag brukar värma lite försiktigt på skålen så gelantinet närmast skålglaset smälter lite och släpper. Jag har läst att man kan lägga gladpack-plast i skålen för att underlätta också. Det har jag inte provat.

Recept Laxaladåb:
4-6 portioner (ganska stora tycker jag)
6-7 dl kall kokt fisk
9 blad gelantin
3/4 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
Garnering; 1-2 ägg, rensade räkor eller kräftstjärtar ca 100 gr, dillkvistar

  • Lägg gelantinblad eller pulver i kallt vatten. Låt svälla ca 5 min, eller efter förpackningens anvisningar.
  • Hetta upp lite av buljongen och lös gelantinet i den. Blanda med resten av buljongen och låt svalna lite.
  • Häll ett tunt lager gelantin i botten på en form på ca 1,5 liter. Låt stelna lite.
  • Dela fisken i bitar, skiva ägg etc
  • Lägg garnering och vackra fiskbitar i skålens botten och längs sidorna. Lägg resten av fisken i mitten.
  • Fyll med fiskgelé tills formen är fylld.
  • Ställ i kylskåp ca 3-4 timmar.
Servera med kokt potatis, gräddfilsås, och blandad sallad.

Jag tycker även att detta recept på spröda knäckebröd med dill passar bra till kräftor och ost:


Jag har lagt till lite variationer i receptet. Det är väl varje kocks privilegium.
Jag använder inte dillfrön utan dill helt enkelt. Sedan delar jag degen i 30-40 små kulor som jag kavlar ut en och en. Det är kanske mer tidsödande, men jag får runda små bröd. Det tycker jag om.

Jag smörjer sällan plåtar. Det blir så osigt, tycker jag. Antingen lägger jag på bakplåtspapper eller ser till att bröden eller plåten är lite mjöliga innan. Då fastnar det inte ändå.

Ha en härlig augusti med lyktor, god mat och mys!

Inga kommentarer: