onsdag 16 oktober 2019

Målning med ekofärg, tapetsering med konventionell tapet

Just nu (okt-19) är halva hushållet i kaos (fortfarande, som så ofta i renoveringstider). Vi har efter vattenskadan lagat/renoverat/gjort om i flera rum som berörts direkt och indirekt. Nu, peppar peppar, är vi inne på sista svängen med det hela, vilket innebär målning och tapetsering.

Vi har verkligen försökt få hjälp med det vi behövde hjälp med i god tid, så vi skulle kunna avsluta det här projektet innan hösten då jobb, studier och vardag tar vid. Det gick inte. Det drog ut på tiden med både det ena och det andra och därför har vi nu hjälp av målare att måla vår trappuppgång inne och tapetsera i hall och vardagsrum. Snaaaart klart!



Trappuppgång målat med vit grundfärg ovanpå den befintliga mönstrade tapeten. Adjöss, äntlingen, småflicksblommigt i rosa!

Som regel arbetar vi med rena sunda hållbara material, det är i alla fall målsättningen. Det kräver ofta en del efterforskande och lyckas inte alltid utan kompromisser.

Vi hade tapeter sedan tidigare i både hall, trapp och vardagsrum. Det är osäkert vad det är för sort. Troligt är väl att det är tapeter med någon plast inblandad. Tapet i rent papper verkar höra till ovanligheterna nu och hittas från speciella tillverkare. Det jag sluter mig till är att sådana nu vanliga tapeter inte andas, alls, eller inte på samma sätt som ren papp. Vad jag kan få fram bör de inte avge emissioner i inomhusluften, dock.

Vi ville tapetsera om. Tapeterna var dels trasiga och sedan ville jag att färger och uttryck skulle harmoniera till en enhet, när vi ändå gjorde om efter hur vi ville ha det. Till i hallen hittade jag en tapet med strån och ormbunkar i grönt på vit botten.



Mönstret passade så bra till de äggoljetemperamålade  nybyggda träväggarna, och de linoljemålade gröna listerna. Dessutom passar den med de textilier jag valde. :)



Vi hittade dessa tapeter i en färghandel. De visade sig vara av engelskt ursprung och inte helt lätta att få info om material om.  De är med vit botten och håller man dem över en mönstrad tapet är de en aning genomskinliga.  Jag trodde inte tapeter var genomskinliga. Då går det ju inte att tapetsera över en gammal tapet med dem. Vi behövde alltså måla med en grundfärg först.

Eftersom vi inte skulle hinna måla själva utan få hjälp av en "vanlig" målarfirma som annars använder sig av moderna konventionella färger, kändes inte äggoljetempera (eller linoljefärg för den delen) som ett alternativ, med torktid och många lager. Jag letade på natur- och ekofärger. Auro och Färgbygges Naturum lät lovande. De torkar rätt snabbt också, så det kunde funka. Vi valde Naturum, för det fanns återförsäljare i närheten. Målarfirman sade sig vara villiga  att testa med Naturum, fast man inte hade erfarenhet av den.


Tapet i hall och trapp målades över med Naturums grundfärg. Det verkade funka, fast målaren menade att färgen var sladdrigare än han var van vid. Färgglada tapeter togs med två lager grundfärg.

I trappen hade vi kommit överens om att inte tapetsera utan ha målat. Vi använde Naturums väggfärg, en matt vit färg. (Den kan brytas till olika kulörer) Färgen var VÄLDIGT fast. Trots mycket omrörning vad den så fast att man kunde vända upp och ner på burken utan att det rann ur. Man kan späda lite med vatten, står det på burken. Målaren oroade sig för att få fast färgen och för att det inte täckte riktigt. Jag tror det ordnar sig. När det torkade täckte det lite bättre än när det var vått, och dessutom rekommenderas två lager efter grundfärgen, så det ska vi måla på.

Vi (läs jag) fastnade för möjligheten med fototapet bla från eget foto. Inte förrän jag stod med själva tapeterna i handen insåg jag att det var flera frågor jag inte ställt om materialet. För det första är de ganska genomskinliga. För det andra är det inte direkt papperstapeter.


Här bild från vardagsrummet som vi ska tapetsera om efter att vi satt igen en dörröppning. De tidigare tapeterna var gula. Ska man spackla med helt miljövänligt spackel blir det med gipsmaterial, vad jag förstår. Det kan dock bli ganska hårt. Det spackel firman brukade använda sig av var inte tiptop i ekostandard, men av en ganska ok sort, så vi godkände det, liksom det tapetlim de hade. De tapeter vi valt rekommenderades inte att använda papperstapetlim till, vilket annars är (den sort man blandar själv från pulver) en bra miljövänlig sort. 

De väggar som är grundmålade med vitt ska vi ha fototapeter på, det är därför de är grundmålade så inte nåt ska lysa igenom. Övriga väggar ska vi låta tapetsera med en vit Borosan-tapet. Det är en av tre märken som verkligen gör tapeter ogenomskinliga. Men vill man nå så långt man kan i ekologiskt hänseende, är det bästa att leta vidare efter rena papptapeter, eller ha träpanel, med eller utan målning. 


Inga kommentarer: