tisdag 25 februari 2020

Besök i passivhus

Min tanke med nytaget av denna blogg var att också berätta om den kurs i Ekobygg som jag går detta läsår, Bärkraftigt byggande och boende. Det har inte blivit så mycket av dessa planerade inlägg hittills, fast det finns mycket intressant i kursen att ta upp. Nu börjar jag mitt i med att berätta lite om det studiebesök kursen gjorde nyss hos ett passivhus  här i Dalarna.

Det var väldigt intressant. En familj med vuxna barn bestämde sig för att sälja det stora vackra äldre traditionella nästan herrgårdsliknande hus man bott i och bygga sig ett hus anpassat för dem och deras situation med passivhusstandard.

Man flyttade inte långt, utan byggde på en bit avstyckad mark  bredvid det gamla huset, vackert beläget i naturen.
Utsikt över trädgårdssidan

Huset ritades av en arkitekt i familjen och kunde anpassas precis efter önskemål och behov. Man fick råd av arkitekten om smarta lösningar, skönhetsskapande linjer och ekonomiska detaljer. Energibehovet i ett passivhus ska inte överstiga 12 W/m2 tillförd energi. (Det finns en del olika uppfattningar om definitionen, vad jag förstår) Hela konceptet är att huset ska vara så pass väl isolerat och energisnålt att man i princip med bara värmen från de boende, hushållsapparater och återvinning av värme från ventilationen ska klara värmebehovet.
Hus i två plan, förutom en påbyggd del som vardagsrum med högre i tak.

Det finns olika tekniker att bygga ett passivhus. Det här huset är inte något "prepphus", dvs det bygger inte på sådana lösningar att det kan klara långvariga strömavbrott, utan bygger på elektrifierad teknik, med ventilation med värmeåtervinning. Ventilationen är nödvändig även för fukthanteringen, då huset är så tätt att fukten skulle pärla sig på husets fönster annars. (Fukt kommer vi aldrig ifrån, varje person och levande varelse avger viss mängd fukt.) Man har dessutom frångått vissa saker, som att man har lite fler och större fönster än i grundkonceptet för att få de behagliga ljusinsläpp och siktlinjer som gör det härligt och harmoniskt.

En detalj som är energibesparande är den lilla kallfarstun runt entrén som fungerar som en luft- och värmesluss.
Vy över gårdsentrén med påbyggd carport.
 Själva huset är precis så stort man behöver och i övrigt finns gårdshuset med carport längs ned mot vägen. Längan fortsätter sedan med förråd, en glugg för cyklar och till sist mot trädgårdsvyn ett gästrum bestående av storstuga och badrum.

Carportlängan som övergår i bod, förråd och gästrum.
 I gäststugan har man endast denna kamin- och ett löst elelement- för uppvärmningen. Det räcker gott. I stora huset har man också en kamin. Den ger en fin mysfaktor och med endast 4 vedpinnar morgon och 4 vedpinnar kväll klarar huset värmen även en kall vinterdag.

Värmekällan i gästrummet.
Husägarna trivs verkligen med sitt boende och längtar inte tillbaka till sitt gamla hus. De säger att ingen borde bygga på annat sätt än med passivstandard på isolering av hus. Vem skulle köpa en vinterjacka som behövde tillförd värme av ett batteri eller nåt? Ingen skulle jag tro.

Det finns mer info att hitta:
https://www.igpassivhus.se/
Föreningen för energisnåla hus har gjort en kravspecifikation: https://www.feby.se/files/rapporter/kravspecifikation-feby12-bostader-jan.pdf

Inga kommentarer: