torsdag 18 september 2008

Hösten rullar in i trädgården...

..med dis och regn. Jag tror inte vi haft så mycket sol alls sedan i somras innan regnveckorna började i augusti. Men trädgården gör sitt bästa. Det spirar där det kan.


Om detta är ett Kungsljus eller Kung Karls spira ska jag låta vara osagt, men stilig är den på höstkanten.
Vinrankan klättar upp vid husknuten. Det är en tålig ranka som kan bära frukt även i vårt klimat, och överleva vintrarna, men denna sommar har det inte blivit några druvor alls.

Björnbär blir det däremot. Jag har en ranka ute, med små bär på TAGGIGA grenar, och en taggfri ranka i växthuset. Det börjar trots avsaknad av sol mogna nu. Det är tur att det inte blivit frost!Kanske ska jag satsa helt på att bara ha björnbär i växthuset. Med så lite sol är det svårt att få något annat att växa till ens i växthuset. Men björnbärsrankan svingar sig glatt i höjden.


Lite blomsterfägring finns att njuta av.


Röd solhatt får skina i min trädgård.

De orange Havtornsbären sitter på buskar med stora törnen. Dessa bär är väldigt C-vitaminrika och går bra att göra saft av- eller likör.


Squash är något som är tacksamt att odla. Det blev det en hel del av! Det gäller bara att knipsa bort blommen när den börjar vissna. Då finns redan en ganska stor frukt bakom blomman, och tar man inte bort blomman ruttnar den och det sprider sig till själva frukten.

Jag har mixat ner squash i både köttfärssås, bröd och sockerkaka. (Så länge inte barnen vet om det märker de inget och äter med god aptit!) Men till slut kan det bli lite enahanda, och jag förvällde skurna bitar ca 5 minuter i lättsaltat vatten, och frös in för framtida bruk.

Man kan kokfräsa bitar eller riven squash i lite olja och salta och ha persilja i. Det blir gott som grönsak till mat. Ett annat sätt som blir väldigt bra har jag fått tips av från Solveig. Super till pasta!

Squashsås:

1 stor squash (man kan även lägga till palsternacka, morot)

1 msk smör

1 vitlöksklyfta pressad (kan uteslutas)

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl creme fraiche

  • Riv squashen (och ev de andra grönskakerna) grovt på rivjärn
  • Fräs dem tillsammans med vitlöken ca 5 min
  • Tillsätt creme fraiche och smula ner buljongen
  • Koka upp och tillsätt gärna lite basilika
Smaklig måltid!

1 kommentar:

Kannor och karaffer sa...

Åhh vilka läckra trädgårdsbilder....

Jag håller också på att skörda björnbär och det blir mycket bara de hinner mogna innan frosten kommer....

Tack för tipset på såsen. Nu ska jag titta runt lite mer hos dig - det är första besöketoch du har en väldigt fin blogg!

Hälsn,
Ann