onsdag 12 november 2008

Att prissätta en tröja

Min gula klematis med ulliga fröställningar klättrar snötyngd på verandan.
Fast man vet att det lär bli snö och vinter mest varje år blev jag ändå överraskad på sängkanten. En morgon så var det bara vitt ute! Och 2 dm av det! Så tråkigt att jag inte hade hunnit lägga de sista trädgårdsplattorna på plats och inte heller hunnit gräva ner de perenner jag fick av mor....(Nå, jag hinner väl än, för jag tror nog att det blir lite tö innan tjälen sätter i ordentligt.)
Nå, det jag ville berätta om nu var egentligen min tröja. När jag var ute och förundrades över all denna vithet så passade jag på att ta några kort på en ny tröja jag sytt och hade med på utställningen i Allhelgona. Passande för årstiden är det en ylletröja i en tunn smidig ylletrikå. Jag har en liten packe av det tyget liggande. Jag köpte det för rätt länge sedan nu från Bolanders Jersey. Jag blev så förtjust i det, en tunn smidig ylletrikå i lite melerad kahki. Det är en kvalitet som man ska kunna tvätta i maskin, men jag skulle nog vara lite försiktig ändå. Trots förtjusningen har det inte blivit att jag sytt så mycket av det tyget, så det finns lite kvar på rullen. Nu kom det väl till pass.
Jag konstruerar symönster på dator. Ibland helt fritt, från början, men oftast efter, eller med utgångspunkt av, en mönstermall. Jag har en mall för en snäv tröja som jag tycker om. Det blir en enkel figurnära tröja som är fin både till vardags och till fint, beroende på vad man gör av det hela. Man kan välja att ha olika mycket rörelsevidd tillagd, beroende på om man vill ha en riktigt snäv tröja -för mycket elastiska tyger, eller om man vill ha ett lite stummare tyg som kräver lite luft. Det går att rita i standardstorlekar eller efter personliga mått. Denna tröja är en standardstorlek för dam 40 och har då lite rörelsemån för tyget är bara lite elastiskt. 
Jag har ändrat skärningen av ärmen lite, till en ledigare variant. I mallen är det en mer "kavajlik" ärm, dvs man kan inte så lätt lyfta armen över axeln. Urringningen är mellanhög och rund med invänd infodring.
Jag har prytt tröjan med yllebrodyr i form av små blommor. De finns vid ringningen, nederkant och en på vardera ärmen. Ja, jag tycker fortfarande att det är lite kul att brodera!

Så till själva funderingen, hur prissätter man en sådan här tröja? Ett pris ville jag ha med på utställningen. Någon kunde gärna få köpa tröjan. Då lär man ha kommit fram till ett pris.
Man kan naturligtvis närma sig detta med prissättning på olika sätt. Antingen utgår man från marknaden och ser vad andra tröjor kostar, eller vad en köpare skulle kunna tänka sig att betala för den. Eller också utgår man från vilken tid och kostnad det har tagit att framställa den. Kanske bör man snegla på båda sätten?

Om man börjar från början och designar en tröja och konstruerar en storlek på datorn och skriver ut, så är det en kostnad för det. Så kan jag antagligen inte räkna riktigt nu. Därtill kommer tid för utklipp, sömnad och brodyr. Det tillkommer materialkostnad också. Sedan ska man riktigt affärsmässigt få in tid för administrativa kostnader och sådant i ekvationen. Det är ju inte bara tiden för själva tillverkningen som man ska täcka med sina produktpriser.

Det är klart att enstaka unika produkter blir dyrare än en utprovad standardprodukt, även om jag gör den. Det är därför beställningar av kundens egna designer blir dyrare än en vara i standardutförande. Dels så kan man använda samma mönster hela tiden, och dels vet man sömnadsgången och behöver inte fundera. Har man dessutom kapitalet att få hjälp med uppsömnaden av någon (fabrik eller dylikt?) som arbetar mer snabbt och rationellt får man ner kostnaden för arbetstid också. Själv arbetar jag rätt hantverksmässigt, med oftast en sak i taget, bara i undantagsfall eller vid små grejor klipper jag först ut många och syr sedan på löpande band.

Denna tröja finns just nu till salu. Jag har satt ett försiktigt pris på den på 750 kr. Då kan jag lova att ingen annan har en likadan. Materialkostnad är ca 200 kr och det har tagit mig drygt 3 timmar att tillverka den. När jag syr använder jag mig av fina gedigna material. Det borgar för att man får en riktig fin produkt som kan hålla länge om den sköts rätt. Valet är alltid Ditt.
Eldkaprifolen överrraskades i sin andra blomning. Den blommade länge nu i höst. Det kanske är för att det är kyligare på hösten och förloppet inte går så fort som på våren eller sommaren.

3 kommentarer:

Angel.Pearls sa...

Underbara snöbilder (här har vi ingen ännu..) Fin tröja, blomdekorationerna är söta! Prissättning är inte lätt -hantverk tar ju tid! Den som förstår sig på hantverk, och uppsakattar egendesignade, unika och handgjorda produkter med kvalite' tycker du satt ett för lågt pris..Ha en fin helg// Kram Eva

Angel.Pearls sa...

Ja, nu har jag försökt att fixa till två bloggar; Tanken från början var ju att på bloggen skulle jag visa upp och samla bilder kring smycken o pärlor.Sen har det blivit mycket mer, även andra roliga saker..Min "rådgivare" sa till på skarpen, att nu är det för mycket kladdkakor och annar jox bland smyckena! Jag tänker att det blir en renodlad smycker-blogg och en annan -ja, som du har det -eller hur! Du får gärna hänvisa till mina collage, om det är någon som vill kika på dem blir jag bara glad!! Du är lite sugen på Björnmossa förstår jag..ska vi "byta julklappar"...
Vi hörs// Kram Eva

VIKTORIA sa...

Ja, usch och fy vad svårt det är att ta betalt för sitt hantverk. Det var väldigt intressant att läsa dina fundringar för jag brottas ju också med problematiken. Tröjan är jättefin! Må så gott, Viktoria