tisdag 16 december 2008

Hasselnötsknäcke

Nu finns det hopp om en vit jul! Snön ligger tung i trädgården, och jag har inte borstat bort den från buskarna. Det får jag väl ta och göra så inte tyngden knäcker några grenar.


Jag har mest varit inomhus och pysslat och färdigställt saker som skulle levereras innan jul. Det har blivit många vetekuddar till trevliga företag, där man velat ge sina anställda en vetekudde i julklapp. Så klokt! (Jag vet inte vem som uppskattar det mest, jag eller de som ska få julklapparna....)


Annars har jag varit med på julmarknad, där jag bland annat hade dessa små virkade bomullshjärtan i rött eller vitt med mig. Jag hade även ett hårt bröd att sälja. Jag tycker att det är ett toppenbröd- om man äter nötter förstås- så prova gärna. Här är receptet:

Hasselnötsknäcke 24 st

Ett hårt bröd som passar till smakrika ostar, eller tex fikonmarmelad.

 • 2 dl hasselnötter
 • 25 gram jäst
 • 2 dl vatten
 • 1/2 dl nöt eller rapsolja
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk honung
 • 1 msk nystött fänkål
 • 1 dl dinkelkli eller vetekli
 • cirka 4 dl siktat dinkelmjöl (eller fullkornsdinkel)
 • kli till utbakningen (eller vetemjöl om man har använt fullkorn)
 1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa nötterna, några större bitar kan gärna vara kvar.

 2. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, fänkål, hasselnötter, kli och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Är degen för lös, blanda i mer mjöl.

 3. Ta upp degen på mjölat bakbord, den behöver inte jäsa. Forma den till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar.

 4. Stö kli (mjöl) på bakbordet och vänd bullarna i det. Kavla ut varje bulle med en kruskakavel till en tunn rund kaka, ca 15 cm i diameter. Har du ingen kruskakavel, kan man kavle med en vanlig kavel först och sedan nagga kakorna med en brödnagg eller gaffel.

 5. Lägg kakorna efter hand på plåtar med bakplåtspapper, eller mjölade plåtar.

 6. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna börjar mörkna lite i kanterna, ca 4-5 min. Passa på så de inte bränns! Låt kallna på galler utan brödduk.

Man kan även krydda med annat, tex kanel eller kummin. Så här i baktagen så vill jag dela en liten vits som min 10-årige el-intresserade son berättade med er.
- Vem är kryddskåpets elektriker?!
-Kan-elen!!!
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

2 kommentarer:

Angel.Pearls sa...

Fina saker du hade med på marknaden! Tack för vitsen -den ska berättas vidare..Ha det gott// Eva

VIKTORIA sa...

Hej Pernilla, så roligt att du vann mattan. Grattis! Jag hoppas att du blir nöjd och att du hittar en plats för den. Jag passar på att önska riktigt God och Glad Jul!