fredag 2 januari 2009

Isrosor

Är det inte fantastiskt att vissa blommar i vad andra skulle kalla omöjlig miljö? Denna min julros, Helleborus Niger, började blomma redan i november innan den första snön lade sig.

Den blommade vidare under snöfall, is och kyla och tittar så smått fram när det töat fram en glugg. Den ser så skör ut men besitter sådan livskraft! Faktiskt är det just i dessa betingelser den blommar och inte annars. Det får mig att undra hur den är skapt, borde inte saven vara ofryst för att den ska kunna leva!??

Som företagare behöver man ibland hitta omöjliga vägar, precis som julrosen, tror jag. Även om det kan verka kärvt så måste man finna möjligheterna. Under hösten har jag haft förmånen att delta i en kurs med flera små företag i trakten inom Konst & Hantverk och några andra. Det är en kurs i regi av Kurbits. Den leds av industridesigner Maria Schmidt Larsson från Göteborg. Hon har lett liknande kurser med inrikting på hur företagets ansikte utåt ser ut ett flertal gånger.

Det gäller att analysera hur ens företag uppfattas och sedan fundera på hur man vill att det ska uppfattas och förhoppningsvis finna rimliga vägar dit. På vägen går man igenom några huvudområden genom vilka företag "kommunicerar" med omvärlden; Själva produkterna, den fysiska miljön, människorna och det grafiska materialet.

Som första del i detta (ganska krävande) arbete skulle vi finna själen i våra företag. Vilken karaktär vill jag ge utryck för med mitt företag? Vilken känsla vill jag att det ska inge? Efter mycket bollande och spånande skulle vi välja ut tre ord. Som redskap använde vi oss av collage. Vi klippte och klistrade bilder, färger, former för att illustrera vad vi tyckte stämde med känslan av hur vi ville ha våra företag. Först gjorde vi med föreställande bilder- fler stycken collage, -och sedan ett abstrakt "collage" . Det var de abstrakta som blev mest särskiljande för företagen i vår grupp.

Dessa är mina collage. Det första är det tredje av mina föreställande. Här har jag använt mig till stor del av mina egna bilder. Vad tycker du att det inger för känsla/känslor? Vilken karaktär?

Här är mitt abstrakta "collage". Vad säger det? Är det skillnad i känsla mot det övre?

Det skulle vara så spännande om jag fick lite reflektioner om detta! Jag håller på att vässa företagets profil, som ni förstår. Ett led i detta är att jag redan har lagt till en ny avdelning i min webshop, Mani Nostalgi. Där har jag samlat varor som jag tycker är speciellt knutna till detta med nostalgi.
Detta med collage för att få fram karaktär är spännande bara det. Jag har sett att på Angel Pearls finns det ofta collage för att visa på en stämning eller tema. Det blir utgångspunkt för skapandet sedan. Det är något att fundera på.

Så nu tar jag nya friska tag för det nya året! God fortsättning på det nya året önskar jag alla! Må ni blomma som julrosor ......

2 kommentarer:

Angel.Pearls sa...

Hej -roligt att kunna inspirera!! Tack för att du lagt till min länk!!Jo, jag gillar ju vackra bilder o färger, så det blir inte så mycket ord hos mej..kanske för få ibland? Kommentar på dina bilder:Det första kollaget gillar jag: känslan är ljus, natur, glädje..Det andra är lite svårare att kommentera..Jag ska kika vidare hos dej -verkar som du har nya fräscha ideér!Gott Nytt År o Kram// Eva PS.Underbar blomster i snön!! Såå fin bild!! DS

Ayla sa...

Julrosen är något mycket speciellt! Tyvärr har jag gett alla mina till mor min att ha på landet men kanske man skulle haft en ändå.... hmmm