söndag 15 mars 2009

En glimt och ett råd

Igår fortsatte vi med att ta ner material i vårt kökstak och frilägga det gamla brädtaket. Hela familjen var inblandad, maken och jag använde mejslar, hammare och kofot - du det här ser ut som att man får ta det försiktigt, ge mig kofoten- för att bända bort de gamla plattorna.

Min lille son uppvisade en oanad flitighet och arbetade idogt med att ta bort alla små spikar ur plattorna vi fick ner.


Till slut var alla plattorna borta, även de som satt fastklämda vid väggarna, pappen borttagen och springorna dammsugna från sågspån. Ett helt annat tak! Som synes är det långt ifrån klart. Pappen satt spikad i linjer. Vi lär behöva ett bra verktyg till att ta bort pappspik med. Men den som hade trott att det bara var att ta ner plattorna, rengöra och sätta upp nya lister - jag - misstog sig. Vårt tak avslöjade en glimt från en äldre tid.

Jag undrar när man hade detta taket synligt? Över vår moderna vattenmantlade vedspis syns i taket omålade infällda brädor. Har skorstensstocken sett annorlunda ut? Något annat har här säkert funnits en gång. En större kamin, murad ugn, spiskåpa? Bredvid är en svart ruta. Det är sot, och inte i ett lager.... Längst in i hörnet syns spår av att något trekantigt har funnits. Det sitter också några rester av uppklistrade tidningar.


Dessa förtjusande tidsdokument ska vi spara. Jag tror vi får införa taktavlor. Det är faktiskt på makens förslag! Det är inte bara jag som har infall, det är bra. Vi sätter glas över och ramar in med lister som håller glaset på plats.Det blev en lite senare kväll än jag räknat med, men det var det värt! Efter en rejäl urstädning och tvagning av så väl kök som person så tog vi kväller. Vad jag inte gjorde - och borde gjort- var att genomföra lite yogaövningar för att räta och tänja på stela muskler. Det tar lite att arbeta snett uppåt en hel eftermiddag. Jag var bra stel nästa morgon! Nu tog det emot att göra mina övningar, men lite mjukt gick jag igenom de nödvändigaste och tog sedan min axelvetekudde, värmd, på mig och lenade musklerna. Mmmmm...


Så ett råd från det förgångna, men det är säkert aktuellt än- sov din skönhetsömn- och ett råd från mig: Stretcka och mjuka upp dina ansträngda muskler innan de hinner stelna.

1 kommentar:

Charlotte sa...

En liten undran? Hur fick ni bort all pappspik? Jag har flera tak med såna luringar i! Å jag blir galen......