fredag 27 november 2009

Julstämning....

.... börjar det faktiskt att bli. Snön lyser med sin frånvaro och det är blött, men advent står för dörren.

Jag var på Gamla Stabergs Julmarknad utanför Falun. Det var faktiskt till och med lite sol som förgyllde evenemanget! Gamla Staberg är ett Världsarv, vilket man kan läsa mer om här.
Det är en Bergsmansgård med en restuarerad Barockträdgård. Det hela drivs av Vika-Hosjö Hembygdsförening. Man driver även en restaurang i underbar miljö i en lada och har museiverksamhet, samt nu till jul en mängd utställare inom hantverk och mat. Det är en upplevelse som är att rekommendera!

Vackra dekorationer möter besökaren.

Här en vy från gårdsplanen vid restaurangen ner över del av trädgårdarna mot själva bergsmansgården. Det finns flera promenadstråk man kan flanera runt på.
Lägg märke till den roliga hästskoformade rabatten!

På höger sida ner mot bergsmansgården, via en väg markerad med pinnar dekorerade med rött och kurbits lkommer man till detta underbara lilla hus. Det är Lottas Bod, där kommersen även där blev livlig. I Lottas bod kan du köpa böcker, kryddor i krukor, kort och en hel del annat som har anknytning till trädgården. Annars fanns många stånd i en del av ladan, liksom inhysta i flera av husen på området.


Restaurangen hälsade välkommen med dessa vackra hjärtformade granrisgirlanger.


Som dekoration inne i den välbesökta restaurangen finns målningar i dalastil av SlottsBarbro. De pryder verkligen sin plats och man har öga för vad som blir vackert ihop.
Se bara hur fint man har kombinerat ihop dukning  med denna matta av Margareta Källberg. Borden står välkomnande dukade med bl a en kanna vatten med smakgivande hallon i väntan på sina matgäster.

Under konstrundan i Ludvika allhelgona ställde jag ut Fattigspetsar tillsammans med dessa två konstnärer, därför är det extra roligt att se deras alster i en annan miljö.


Här syns några av de tidstypiska husen. I förgrunden ser det ut som små mullvadshögar! Det var många som fick huvudbry och var tvungna att gå fram och titta närmare. Jag tippar att det är något som tillhör den nya avloppshanteringen. Man arbetar vidare på Gamla Staberg och förbereder nu växthus också.

På gårdstunet ståtade två av dessa ståtliga spiror bland ponnyridning, söta kaniner, servering och levande julbockar.
Ha en härlig advent!

1 kommentar:

Stimmerbo Keramik sa...

Så himla mysigt det verkade där borta, det blir nog ett härligt utflyktsmål i sommar när trädgården kommer igång igen.

Trevlig helg!

Kram från Leni