fredag 15 oktober 2010

Vikning av Fattigspets hos Hemslöjden i Falun

Imorgon lördag mellan kl 11-15 ska jag vara i Hemslöjdsbutiken i Falun vid stora Torget och visa Fattigspetsar. 

 Fattigspetsar är något som har funnits i traditionen och återfinns bl a på blusens manschett på Folkärnadräkten ifrån Avesta-trakten.
 Man utgår ifrån små tygbitar som vikes för att få enkla fina uddar. Det kan bli några stycken ......

Att använda sig av denna teknik har troligen uppkommit på grund av de lagar och förordningar som fanns förr i tiden och som syftade på att hålla folk till sitt stånd, och inte låta någon förhäva sig. Knypplade spetsar, och spetsar överhuvudtaget var verkligt exklusivt och dyrt, som all arbetad textil, och var en statusvara. Man ville försäkra sig att inte ens förmögna från "undre klasser" skulle lägga sig till med dessa varor som var förbehållet "de högre stånden" och stiftade lagar om vad man fick och inte fick ha i sin ägo. 
Därav kom att med lite fantasi, uppfinningsrikedom och flit pryddes plagg och textilier med andra medel, som var tillåtna, som spetsar av tygbitar - fattig mans spets. Men nog så fint, eller hur?

Välkommen till Hemslöjdsbutiken och titta! 
Tips också om man vill prova på själv, så finns beskrivningen på vikningen här på Tips-sidan.

2 kommentarer:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Der skulle jeg gjerne ha vært, men det er dessverre en litt for lang kjøretur for kun et kort besøk! Men lykke til med visningen, og jeg lover å komme tilbake til fattigmannsspets på bloggen min! Tusen takk for hyggelig kommentar om min nye loppeblogg, ja , det blir veldig spenndende!

God helg og lykke til i morgen!

Klem Cathrine :-)

Birgitta sa...

Jag gillar dina fattigmansspetsar. Det blir så fint som avslutning på ett arbete. Jag ska testa någon gång. Hoppas du får en trelig dag på Hemslöjden i morron.
Kram Birgitta