torsdag 14 oktober 2010

Efter i tidsplanen....

Det är mera regel än undantag att man inte hinner så mycket som man vill. Tidsoptimism kallas det...Vi arbetar på med vårt husbygge, och är nu på inredning - nästan - av övervåningen. De två barnrummen börjar ta form. Det fanns ivriga önskemål om att det skulle vara klart till födelsedagarna i oktober. En födelsedag är redan överstånden, utan nytt eget rum...

Vi har stretat med golvläggning, mest hela familjen och sågat, bankat på plats och skruvat, så nu har vi golv på övervåningen!
Här syns inte golvet, dock. Det är ett massivt trägolv. Här ser man mest allt snedtak som det blir. Det blev mer isolering inklämd i taket än det är i den äldre delen. Normerna har ändrats lite med tiden... men vi kunde inte få in riktigt så mycket som nybyggsnormen säger ändå, för man lär ju anpassa till de befintliga linjerna lite när man ska bygga ut äldre hus.

Vi har klätt innertaket med råplan och försöker nu måla det vitt. Det var lite svårigheter att finna på släta brädor att ha i taket, förvånande nog. Råplanen är ju inte riktigt tänkt att användas så här men funkar ok. Vi fick slipa lite på det värsta "skägget" som blev här och där efter sågningen.
Vår ambition är att använda naturliga material, som passar ett gammalt hus. Vi försöker använda riktigt trä och linoljefärg. Så när vi skulle måla både inne (och utvändigt även med Falu Rödfärg) blev det linoljefärg. Efter lite letande hittade vi Allbäcks färg på nätet och de sålde vänligen även direkt till mig som kund. Det blev lite färg.....

De håller på och gör om sin webbsida, vilket säkert blir bra med mer information. Vi använde deras kvistlack på alla kvistar i taket, och dessvärre är väl inte den mörkt bruna färgen det roligaste att försöka täcka med vit färg sedan....Vi hade valt deras Linus Väggfärg vit till taket. Det är en matt inomhusfärg med linolja och krita utan lösningsmedel. Den luktar gott, och lite kritigt innan den torkar.

Först målade vi med roller, vilket rekommenderades. Det blev för mycket struktur även med en väldigt fin roller. Vi målade efter med pensel. Se så flammigt! Det blir tre lager för att få ordning på det...
Vi ska nog använda linoljefärgen till taket nere, och till listerna med.

Här är mellanväggen på väg upp! Den kom de trevliga grabbarna från Byggnadsfirma Bror Waara och hjälpte oss med. Det är dessa snickare vi hela tiden fått hjälp av. Bättre ta hjälp med det man inte kan än att det blir fel :) Det blir två identiska, fast spegelvända kammare.

Mellanväggen på plats, listerna på plats, såväl som dörrarna. Vid sådana tillfällen är det lätt att få dammsugarhjälp att få bort alla sågspånen!
Nu är det vår tur att ta vid igen. Vi ska måla det sista i taket, kvistlacka med ljus lack på foder och smygar en gång till, måla, spackla den nya väggen och tapetsera!!
Efter det väntar vi bara på rörmokare för elementen och att elektrikern ska sätta dit eluttag och lampknappar. Sedan blir det inflyttning....

Nerpå har det ramlat på lite också även om vi prioriterar där uppe nu. Så här ser det ut när gammalt möter nytt. Golvet är täckt med golvvärmeplåtar, och det röda är vår gamla yttervägg i timmer. Den ska jag borsta ordentligt, måla och ha synlig i matrummet.
Vi får se om det går att få klart barnens rum nu i oktober, men som helhet är vi nog glada om det är någorlunda till jul. Det blir en bra julklapp.

1 kommentar:

Charlotte sa...

Vilket jobb. Så roligt att se. Inspirerande!