lördag 23 juli 2011

Oönskade djur i trädgård och hem

Så här i den varma årstiden är det så skönt att kunna öppna fönstren och släppa in lite luft i huset. Att sova för öppet fönster är ibland ett måste när det blir för varmt och den enda svalkan som erbjuds är på nätterna, för att kunna hålla inomhustemperaturen dräglig.
Vi började redan i maj  - när den första värmen kom - att tillverka nätfönster, myggfönster, för gärna frisk luft men inte så gärna flugor, mygg och knott!

Vi - mest hela familjen faktiskt, för äldste sonen är fena på träslöjd och det drog vi nytta av - hjälptes åt att tillveka ramar i trä som jag klädde med tunt tyg och dekorerade med spets, eller band.


Vi gjorde flera till olika fönster efter principen att passformen ska vara så att myggfönstret står för sig själv när man skjuter in det i fönstersmygen.

Med tvingar limmade sonen halvt i halvt som han mätt ut och pappa sågat till.  Tekniken med halvt i halvt ger en stabilare ram. För säkerhets skull spikade jag i ett par små spik genom limningarna sedan.
Ett tunt tyg som inte släpper igenom ens knott spändes runt ramarna och häftades fast med häftpistol. För att få det lite snyggt klädde jag efter med en spets för att dölja tygkanterna.
Så hoppas vi att vi löst detta med mindre flygfän. De större blir värre. Skatorna envisas med att äta upp våra körsbär, och jag gillar inte tanken på nät som de kan fastna i.  Sedan har vi de vackra rådjuren.... De kommer helt ogenerat och orädda och tar för sig i trädgården. I år är det värst hittills. Det äter glatt både av liljor, sockerärtor, morotsblast, äppelträdet, jordgubbsblast om jag glömt lägga på fiberduken, och till och med av mina höstastrar jag fått uppdrivna av mamma!

Min mamma har ett stort trädgårdsintresse och mina föräldrars trädgård är nåt speciellt. De har mycket växter, och av mer eller mindre sällsynta arter. De har, för att mota rådjuren, fått hägna in hela trädgården med nätstängsel. Man kan titta in på deras webbsida, vilken jag just har uppdaterat en smula: http://www.gardenjoy.se/.
De är Trädgårdsamatörer och arbetar verkligen aktivt med sin trädgård och tar även emot besökare som är trädgårdsintresserade, efter överenskommelse. Deras trädgård finns med i Gunnel Carlssons nyutkomna bok Trädgårdsriket – Guide till 850 svenska trädgårdar, och på hennes webbsida http://www.tradgardsriket.se/ Gunnel själv har faktiskt varit där och uttalat sig varmt om trädgården.

Så en lagom dos av djur i trädgården, för nog är det så att vi behöver varandra i naturens kretslopp, trots allt.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Läser med spänning om alla objudna gäster i din trädgård! Här kan baggen smita nån gång då och då. Då kvistar och barkar han mina nysatta äppelträd!

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Så flink sønnen er! Myggnetting har vært et absolutt must denne sommeren, men her har det blitt satt opp en som er litt mer provisorisk på vårt soverum. Men nå fikk mannen et godt tips! Dine foreldres hage var også flott - jeg skal se mer på deres nettside nå!

Klem Cathrine :-)