lördag 30 juli 2011

Handvirkad spets som mellanspets

Jag har en modell av dopklänning i min E-butik i bomullsbatist med mellanspets.  Jag har funderat på att ta bort varan och kanske hela modellen, men den har legat kvar då jag inte kommit till beslut.

Jag har den inte i lager utan om det är någon som är intresserad av modellen syr jag upp en klänning. Jag skapade modellen i en konventionell batist, med dekoration av en maskingjord brodyr-mellanspets en gång i tiden. Nu har det blivit svårt att få tag på materialet över tid, och den batist som jag har nu är en mycket finare batist, som är ekologiskt och allt. Men i och med det är den blekt mer miljövänligt med vätesuperoxid, och inte riktigt kritvit. Den mellanspets jag har hittat är dock riktigt vit.

Detta blev ett dilemma för mig när jag nu ändå då och då får en beställning på modellen. Jag vill ju inte släppa ifrån mig nåt som jag inte tycker blir bra, och en lysande vit spets till det mer milda vita ser kanske lite udda ut, om man inte tänkt sig den effekten.

Dopklänning med mellanspets, men riktig virkad spets ger ett lyft.
 Denna gång löste jag det som så, i överenskommelse med kunden, att jag använde en riktig virkad gammal spets istället. Den är mer i ton med tyget. Jag tycker att det blev jättebra. Det ger en gedignare känsla åt hela klänningen. Tänk bara vilket arbete som ligger nerlagt i en sådan handvirkad spets!
Detalj av den handvirkade spetsen.
Sedan är det banden som klänningen knyts med bak. De "ursprungliga" är också väldigt vita, så därför använde jag här, och handfållade, band mer ton i ton med tyg och spets. Kanske blev de lite mörka ändå? Man kan ju tänka sig att byta ut dem till satinband i samma ton som dopbandet, om man vill. Själva dopbandet träs i trådhällor runt midjan på klänningen, och det följer alltid med ett blått och ett rosa med Lysts dopklänningar.


Jag kan nu också erbjuda att montera kundens egen spets, liknande den virkade, så kan det bli ett mervärde i dopklänningen om det är en spets man gjort själv eller kanske har från farmor från ett gammal lakan.
Visst är det bra med eget skapande- då får man det som man vill!

Inga kommentarer: