tisdag 25 september 2012

Äntligen skymtar ett lagt köksgolv!

Det blir inte alltid som man tänkt sig, så är det verkligen.
Men snart snart når vi ett slut på denna följetong om vårt köksgolv. Vi tog upp det gamla träundergolvet i vårt kök. Vi trodde att det var originalgolvet, men kanske inte. Det syntes att man hade varit och bytt brädor och lagt rör, och hur hade man annars kunnat spruta in vitt skum under brädorna ovanpå den gamla (ursprungliga?) isoleringen?

 Vi beslöt att när vi ändå skulle isolera om golvet, det var ack så kallt, 15 grader i köket var inget ovanligt, så skulle vi lyfta och se efter under hur bjälklaget såg ut. Under brädorna, fanns ett halvmodernt lager vitt skum insprutat - ovanpå en blandning av sten, kalkbruk och sågspån och gud vet vad, jord. Det var riktigt tungt och vi kärrade med skottkärra för att få bort det.

 Bjälklaget var av rundstockar på 75 cm avstånd från varandra. De låg upp-pallade på små rösen av sten, och i övrigt löst utan sk. "hängslen" fästa i nån vägg. Först såg själva bjälklaget ok ut, friskt, så tanken var att då behålla det. Några av grundstockarna under väggarna såg däremot betydligt värre ut. En sida fick vi lov att byta ut helt, men de andra sidorna var bara lite lindrigt angripna. Tack och lov att snickarna dök upp till slut och kunde hjälpa oss med detta!

När vi såg närmare efter på rundstocksbjälkarna visade det sig inte så bra trots allt. I ändarna och underifrån hade det blivit ganska påverkat av markfukten, och var även dessa lite "kexiga" här och där. Tråkigt nog stod vår vedpanna, med vilken vi eldar och värmer huset via en accumulatortank, inte på någon gjuten klack, utan på bjälklaget. Jag antar att den inte räknas för tung för det, men om då bjäklaget är dåligt är det ingen bra lösning....

Så här ser det ut idag. En klack är gjuten för vedpannan och nästan klar, nytt bjälklag är inlagt, och ISOLERING på plats (Gissa om det gjorde underverk för inomhusklimatet!!)
Vi har använd oss av Feelingwoods lösullsträfiber. Det är naturmaterial (!), isolerar bättre än glas/stenullsfiber i samma tjocklek, sticks inte och dammar inte mycket alls. Under ligger en diffussionsöppen duk. Det känns sunt med naturliga metoder i ett gammalt timmerhus.

En underbar doft av trä mötte mig i dörren, för jo, det blev trots allt ett nytt trägolv. Det är ett Föllingegolv där man kunde få rätt tjocklek, och i hela längder. Vi ska behandla det med osmo hårdoljevax, för att få en lite tåligare yta. Trots allt är det ju ett kök och vi kommer allderles säkert att slabba en del. Några plankor ligger redan på plats, och gissa vem som kommer att dansa lycklig när det är helt på plats?

Nu är det uppbyggnad som gäller, det känns som om vi är på rätt sida av berget nu. Ute har vi idag fått hjälp av grävare att dränera på ovansidan av huset, så att inte samma situation ska kunna uppstå igen, med fukt under huset. Vi har även sett till att ventilationen ska funka mycket bättre.

Det blev en väldig massa rör som skulle ner. Man anslöt dagvatten från de bakre stuprören, ner till en avrinning, samt dränering - och ett jordrör som ska komma upp i skafferiet. Det är fri jordkyla på sommaren och lätt förvärmd luft på vintern, modell Sara May.

Det är kanske förståeligt att jag varit lite splittrad av detta på sistone. Alltid är det något att göra, förstå, besluta och skaffa fram. Mycket tid har det gått till renoveringen, även om vi inte gör allt själva. Men jag har ändå prioriterat de kunder som gjort beställningar, så jag tror inte någon har farit illa av det. Men så många blogginlägg har det inte blivit. :)

3 kommentarer:

Ingela sa...

Hej på dej! Oj här har det minsann renoverats så det står härliga till. Kul att ta del av säkert roligare än att befinna sig mitt i. Men bra lär det bli förstår jag! Ska bli kul att se färdigt resultat framöver, men det tycker säkert du också! Kram Ingela

Emileitha sa...

Men vilket jättejobb med golvet.
Intressant att se bilder hur det varit o hur ni gjorde, vilken skillnad det blir.
Lycka till med resten..

Birgitta sa...

Du får glädja dej åt att du får ett varmt och fint köksgolv när det är klart.
Kram Birgitta