fredag 15 mars 2013

Grönt i mitt kök!

Så äntligen har jag grönt i mitt kök :) 
Det har dragit ut på tiden och blivit en del turer, men nu är det så.


Grönt är en favoritfärg hos mig. Därför föll jag handlöst för de gröna klinkern som nu ligger framför vedspisen. Den tonen går också utmärkt till de mörka luckorna i ek. Jag har haft sådana kval med färgsättningen på listerna. Jag har funderat på gult, vilket jag egentligen hade tänkt först. Det skulle gå bra med rummen bredvid och vara lite soligt.

Men, det innebar inblandning av fler färger, och dessutom såg det gula lite tamt och menlöst ut till det bruna
Efter många om och men, fler veckors väntan och provmålning med maskering och tidningar på golvet, blev det nu en ganska giftig gulgrön, Pettson och Findus-nyans liksom. Med de naturliga pigment jag vände mig till först gick det inte att få till en sådan klar färg. Det blev att vända sig till den lokala färghandeln där de kunde hjälpa mig. De hade underbart tålamod innan jag fick fram den nyans jag ville ha, det blev en del omblandningar. Klinkersen är lite melerad och det gällde att få fram en ton som stämde i de ljusförhållande som faktiskt råder i köket i fråga. Det ser inte lika ut i alla ljus kan jag konstatera.


Så har jag kanske uppfunnit ett nytt sätt att slipa spacklade lister?
Lister är ju lite svårare att arbeta med, speciellt om de har en del profiler och inte är helt släta.
Spikhål och andra ojämnheter syns väldigt bra under målarfärg, så det var bara till att försöka spackla bort dem. Lite kladdigt blev det.


Sedan ska överflödet slipas bort då. Köket använder vi ju hela tiden och slipdamm var inte så välkommet. Jag gjorde ett litet test, med att med våt trasa torka bort spackel. Det funkar ju bra med vått spackel. Vattenlösligt. Det funkar faktiskt med torrt spackel också!


Med lite gnuggande så gick överflödet bort och endast hålen är fortfarande fyllda.

Jag tycker det blir en skön avslappad känsla med det gröna, samtidigt som det lyser upp lite.  Accessoarer som handdukar är så klart också i grönt :)

Inga kommentarer: