onsdag 6 februari 2013

I väntan på - grönt

Nu har det snöat igen och träden dignar vackert av det vita, men jag går i väntan på grönt. 
Grön färg faktiskt.

Jag har ägnat vår köksrenovering åtskilliga timmar, både i tanke och arbete. Jag har funderat på färgskalor och känsla fram och tillbaka. Det ska vara så det går ihop med det som är, inte nödvändigtvis vara "häftigt", utan tidlöst, och skönt välkomnande.

Luckorna är sedan innan i en mörk ek-nyans, väggarna i vita toner för ljusets skull, och taket i en rätt mörk grön ton. Matrummet blev i mycket vitt och i soligt gult. Soligt kunde behövas även i ett kök med numera fönster, fast åt norr. Men någonstans på vägen bland alla prover fann dessa kakel sin plats framför spisen, i grönt! Det blev en del grått som smög sig in också i kakel runt spisen (tanken var enhetlighet med färgen av diskbänken) och i bänkskivor som är i toner av lätt grå.

 Taket visade sig vara i en grön ton under spänn-pappen som vi avlägsnade i en formlig dusch av sågspån. Det är alltså inte vitt, och sprider inte ljus så bra, men ändå en trevlig färg, grönare än det ser ut på bild, och dessutom något som funnits i huset sedan gammalt. Det betyder något för mig. Listerna man ser på bilden är nu trävita, och det är dessa som ska få en färg.

Så efter mycket velande med det gula, som visst skulle blivit lite soligt, men nu ytterligare en färg i den alltmer brokiga helheten och dessutom lite "mesig" rent sammansättningsmässigt, så väntar jag nu på en linoljefärg i grönjord från Ovolin. Den går i samma ton som de gröna kakelplattorna. Det står bra mot luckorna och ger en viss energi till köket tycker jag, men håller ändå ett lugn.

I väntan på att provmåla med den gröna färgen fick sig vår nya lilla tvättstuge-vrå några hyllor. Det blev ett lyft så står det som man behöver samlat - vid tvättmaskinen.


En liten passage på ca en meter brett har blivit tvättstuga, väldigt liten men dock. Det gäller att utnyttja sina utrymmen! Det är så skönt att ha fått ut tvättstapeln från badrummet, och att kunnat ställa badkaret på ett mindre skrymmande sätt. Utrymme är en sådan lyx!


Ett par gamla hyllplan återanvändes, sågades till, fick konsoler och skruvades upp på väggen vid maskinen. Skulle de målas vita? Lite skavanker har de allt som kunde döljas med spackling och färg. Men - nej. De får behålla sin patina. De ger lite liv åt allt det vita och dessutom är det lite kul med saker som vittnar om en historia tycker jag. 

Se på den lilla klisterlappen som jag låtit vara kvar. Där står ASEA Skandia och ett nummer. Det lustiga är att dessa hyllplan ursprungligen kommer från TGOJ i Eskilstuna, men hamnar nu här i ABB-stad med denna text :) Denna väldigt lätta industrikänsla är precis rätt mängd för mig.


1 kommentar:

Ingela sa...

Vad fint ni ordnar det! Härliga färger och för mig känns det också helt rätt att återanvända och restaurera sådant som är funktionsenligt. Vad en burk färg kan göra mycket. Gäller bara att se möjligheterna och ordna det personligt!