tisdag 6 augusti 2013

Grodor i mitt skafferi

Ett skafferi att gå in i. Det fanns absolut på min önskelista, och blev verklighet när vi flyttade in i vårt hus för mer än 15 år sedan,- oj vad tiden går!

Man hade renoverat så smått i köket, flyttat lite på några väggar, och satt in nya skåp och inredning. Skafferiet var nog ändrat från det ursprungliga, men det fanns! Det fanns ett fönster i det också. Det blev definitivt kallt i det, speciellt på vintern...:) sommaren blir det ju inte lika kallt förstås.

 Det lilla fyrkantiga fönstret är skafferifönstret.

Kruxet var att golvet var väldigt kallt i köket, hela köket på vintern faktiskt . Det var vanligt med 15 grader på morgonen när det var kallt ute. Vi visste att golvet var "original", dvs att det inte isolerats om sedan det byggdes (1909) ungefär. Vi tog upp golvet, och hittade "isolering" i form av jord, sten och sågspån. 

Det låg på tapetrestbitar i ett bjälklag av rundstockar uppallade av små stenhögar på jordgolvet i torpargrunden. Tyvärr hade ju fukt ätit upp för mycket av bjälklaget och även bitvis av grundstockarna i ett par väggar, så vi fick ta hjälp med att renovera det hela. Ett tag hade vi jordgolv och "extraventilation". Då fick hela skafferiet lov att tas bort för att golvet skulle kunna ordnas.


Vi ordnade  grus och fuktspärr i grunden på jorden, ventilation och nytt bjälklag. Isolerade gjorde vi med Cellulosafibrer av trä. Varmare än motsvarande tjocklek i stenull etc, och dammar inte, kliar inte. Naturligt material. På det trägolv, självbärande.

Skafferiet byggdes upp igen, med lite tjockare väggar. Här byggde vi hyllor av golvrester.


Så äntligen var det byggt, målat, tapetserat, med hyllor och allt!
Små hörnhyllor fick plats i ena kanten. Dessa byggdes av gamla träskivor, som inte var så vackra. Jag klädde dem med vaxduk. Med gröna grodor på....Annars är det snålt om dem i skafferiet :)

Hyllorna sitter ganska högt. Högre än det var innan faktiskt, så en stegpall hänger på dörren.


 Anledningen till att hyllorna hamnade så högt är att under hyllorna sitter en till-luftsventil, som sprider kyla i skafferiet.Den ventilen är slutpunkten på jordrör vi grävt ner. Däri kyls luften i marken innan det kommer in i skafferiet - och kyler! På vintern är luften varmare än ute, men om det blir för kallt stänger man bara ventilen.

Här bredvid vedboden tas luften in i jordrören. De är placerade lite vid sidan av så att de inte stör mitt på gräsmattan eller så. Det blev två för att vi gjorde lite kortare sträcka än vad som rekommenderas. 
Det verkar funka bra i alla fall.

Fri kyla i skafferiet! Jag har även läst att man kan bygga ut sådana system till kyla i hela hus. Energismart :)

1 kommentar:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Så fint det ble! Men mye jobb da, og ikke minst krevde det mye tid og tålmodighet! Men så praktisk å ha! Jeg ønsker meg et skafferi selv - min farmor hadde det! I dag har vi et rom under trappen som brukes som skafferi, men der blir det ikke kaldt, så der lagres bare saker som ikke trenger å være kalde. Men praktisk uansett med et slik rom!

Jeg håper dere har hatt en fin sommer! Vi reiser snart til Sverige, og denne gangen blir det Mariestad og turer langs Gøta kanal! Det ser vi veldig frem til!

God helg til dere!

Klem Cathrine :-)