onsdag 21 augusti 2013

En stenlagd uteplats - är på plats

Utanför vårt uterum är det en plätt, där vi har dels grus invid huset och dels en rabatt, i rött. Jag tycker själv att rabatten blev rätt bra. Det tyckte rådjuren också.

De rosaröda tulpanerna på våren försvann direkt, innan de hann slå ut. Studentnejlikan till höger i rabatten försvann strax efter fotot togs, och även de röda alunblommorna. Det enda som blev orört var de  rödbladiga alunblommorna i vitt.


Parat med en hemsk rygg hela våren, fick jag inse att det var bäst att inte ha för mycket rabatter att ta hand om. Andra rabatter blev överväxta med kirskål, medan jag knappt kunde böja mig framåt.


 Efter halva sommaren gav sig det onda i ryggen efter ett antal besök hos osteopaten, och efter ett bakslag efter rabattrensande. Lite i taget...Tålamod.... Synd att jag inte har så mycket av den varan.
Till slut var jag så pass ok, att det blev dags för att ta tag i rabatten. Vi bestämde att satsa på några färre rabatter, och göra en stenlagd plats framför fönstren istället. Snön från taket hamnar ändå där, och det kunde vara fint med en plats att sitta på och se ut över trädgården. Det är lite sydöstläge.


Man tager vad man haver, ock lite plattor fanns att börja med. Det var en blandning, men det kan man pussla lite med. Några 40x40 cm, några 35x35 cm och det gamla brunnslock jag haft som liten platå i rabatten förut.
 Den bakre raden fylldes med 40-plattorna. Locket fick en central plats. En rad kantsten löste en måttdifferans. Till slut blev det en komplettering med 35x35 grå släta plattor.


 Det vore väl härligt att ha en bänk stå vid väggen, där man kunde sitta i solen på dagen, eller i lätt skugga efter lunch? En sådan här bänk, från Svenssons i Lammhult, fast i vitt, tror jag, skulle passa perfekt. Den ser ut som den träbänk farmor hade i trädgården, men denna är i metall, och kan stå ute året runt, vad jag förstår.


Eller kanske kunde man tänka sig i hopfällbara möbler från Grythyttans bryggeriserie. Det finns både soffa och bord, liksom stolar. Vi har några stolar i serien redan, fast gamla och i grönt.


 Men tillsvidare får det duga med vanliga solstolar, det funkar också:)


1 kommentar:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei Pernilla!
Så fin denne uteplassen ble, og jeg er helt enig med deg at det var det aller beste å gjøre, enn å ha bed der! Så synd med din vonde rygg - håper du snart er helt bra igjen! Ang. benk, så synes jeg benkene på Mårbacka var så flotte! Men kanskje ikke like gode å sitte på? En vakker, hvit trebenk ville nok blitt flott! Men solstolene ser veldig deilig ut de også!

Vi er i Rättvik fremdeles, men nå går ferien mot slutten, og vi reiser hjem i morgen! Men så bra vær som dette har vi aldri hatt 14 dager i strekk, så vi har hatt det fantastisk flott denne gangen! Og vi har nydt av besøk på Carl Larsson gården, Mora, Leksand og alle bygdene rundt Siljan - det er bare såååå vakkert her!

Jeg ønsker dere en flott søndag!

Klem Cathrine :-)