onsdag 22 januari 2014

Bord av gamla golvbrädor

Takten på huspyssel har avtagit på sistonde. Man behöver göra annat också, och nog finns det att göra... :)

Ett projekt som har funnits med en tid nu är att bygga ett bord. Vi har ett genomgångsrum på övervåningen där det är tänkt att vara arbetsplats och datorplats för ungarna. Vi behövde ett stadigt bord till det.Eftersom vi tagit upp golvet i köket, och fått byta såväl bjälklag som golvbrädor, så hade vi en del golvbrädor av de gamla sparade. De finaste. De var rejäla och grova, men inte alltid så vackra. Tanken blev då att foga samman av de olika bredderna av de finaste partierna. Att det blev lite rufft gör inget, det är nåt som passar in tycker jag.


Vi skruvade ett par tvärbrädor för att hålla ihop brädorna. De är spontade, men vill inte alltid hålla sig ihop. Vissa var lite konkava också.


Jag hade gärna haft en verkstad för sånt här pyssel, det blir så mycket omständigare när man varken har plats eller verktyg för det man vill ordna. Nu fick vi göra plats i vardagsrummet, då det hunnit bli kallt ute. Vi fick låna hyvlar av vänlig träslöjdslärare, och försökte oss på detta med hyvling. Inte alltid så lätt att få fason på....De värsta kullar och kanter fick vi bort, även om bordet inte kan kallas helt slätt. Men det får bli en del av dess charm!


Vi gjorde uterummet till målarverkstad, och såg i dagsljuset att trots sandpappring så fanns det en del hyvellinjer kvar på bordet...Men eftersom det fanns värre saker än så, stora spikhål te x så fick det vara. Vi spacklade de hål och ojämnheter som lät sig spacklas, sedan målades bordet i tre lager med en ljust blå färg för att passa med rummets blå toner och tapet.

Bordsben som är justerbara i höjdled införskaffades på Ikea och ett bord blev till. Äntligen på plats!

1 kommentar:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei Pernilla!
Så fint bordet ble! Så artig at dere brukte gamle gulvplanker fra huset - det må jo være et bord med sjel! Nei, ofte har man ikke plass til å lage større ting, og det hadde jo vært en drøm å ha et uthus eller noe å jobbe i!

Dere har det så koselig i huset deres!

God helg ønskes dere av
Cathrine :-)