torsdag 27 januari 2011

Det handlar om känsla

 Inventeringen är överstånden, helgerna likaså. Nu börjar ett nytt år och nya möjligheter. Lite tid för tankar och eftertankar och planer för framtiden. Jag tänker mycket på den känsla jag vill förmedla genom mitt skapande och mina alster. Livet kan vara så sinnligt och svidande vackert om man kan se med den blicken.
Yv från toppen av backen i Säfsen. Ibland infinner sig den där känslan. Rysningar och gråt i halsen - av skönhet. Det kan vara en vy, musik, något - som bara är rätt in i maggropen.

Naturen är en källa till frid, inspiration och skönhet. Det är ibland kargt, isigt, men finstämt och underbart.
Någon som pratar om just känslan, om gåshud på armarna när det känns rätt, är Per Holknekt. Jag hade förmånen att delta i en föreläsning i regi av Stiftelsen Teknikdalen med Per Holknekt, världsmästare i skateboard och grundare till Odd Molly, bland annat.

Det var en föreläsning, en berättelse, fylld av känsla, impulsivitet och mer privat än av teknik och marknadsföring. Det kunde förvåna, men tänker jag efter så är det väl så att finns inte kärnan - känslan - så finns det ingen grund att utgå ifrån. Sedan skadar det inte med kunnande inom marknadsekonomi, driftig kreativitet och sitt eget sätt.
Det kan jag ta med mig. Jag vill ringa in vad som är mitt eget sätt, min egen kärna i mitt skapande.  Min vision är att i framtiden kunna arbeta med återförsäljare. Då är ett koncept och ett genomtänkt varumärke viktigt. Jag tänker mycket på det nu.

 På lördag är det ett Meetup i Borlänge med Feminize. Där ska jag möta människor, delta och lyssna på tankar om varumärken. Jag ska även synas lite själv och visa några av mina alster.


Jag söker ett namn och kanske en sentens för mitt blivande varumärke. Så här är min vision:

Jag efterstävar ett slags ljus och en enkelhet i min design. Jag vill uppnå en renhet, kryddad med uttrycket från detaljerna som jag ofta hämtat i tradition och folklore. Kanske använder jag dem även traditionellt, eller kanske på ett annat sätt.

Textilier ur traditionens skattkammare förtjänar all respekt, och beundran. De var sin tids statusspegling. Bara den som hade ställning nog att lägga ner tid, och hade skicklighet eller ekonomi, hade dessa förbluffande välgjorda, kvalitativa textilier i sitt hem. Det är lätt i dagens konsumtionssamhälle att glömma bort att värdera gedigna material, nedlagd tid och skicklighet.
På mitt eget sätt vill jag lägga min tribut till allt det arbete som utfördes, oftast av kvinnor i hemmen. Jag vill bidra till en förståelse och en respekt för den tid, det arbete och det kunnande som ligger i hantverk och plocka lite bland de pärlor av seder, kultur och natur vi har här i landet. Det är en länk av livsöden över tiden, där vi alla är del av kedjan.

 Jag terroriserar släkt och vänner med tankar och namnförslag.
Jag har varit inne på begreppet Midsommar, med dess rot i tid, tradition och saga, på ordet Glimt som kunde ge just en glimt av saker (Men det är upptaget hos PRV...), velat mellan svenska och engelska... Jag är inte den som slår till snabbt när det känns rätt kan jag säga. För mig behövs det lite tid, känns det fortfarande rätt då är det rätt. Jag uppskattar all feedback!

2 kommentarer:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei Pernilla!
Jeg har ikke fått tenke ferdigt om dine navneforslag, men jeg skal komme tilbake til seg når jeg har kommet frem til noe som kanskje kan være en inspirasjon eller en begynnelse på noe! Dette er jo viktig for deg i fremtiden, og det gjelder å velge riktig!

Nydelige vinterbilder du viser over!

Med ønske om en fin dag!

Klem Cathrine :-)

Ingelapingela sa...

Jag önskar dig all lycka med det du har föresatt dig! Det är så vackra alster du skapar!

Här i bilderna har du fångat naturens skönhet.

Ingela I Åhus