torsdag 12 januari 2012

Brodyr på kläder

Före jul var jag med en väninna på Västanfors Hembygdsgård i Fagersta. Det är ett ställe att rekommendera för ett besök. De har mycket att titta på både sommar och vinter.
Vi valde delar och fikade i kaffestugan, där vi beundrade den gamla delen med dess inredning- som går helt i min smak....Bara så vacker lampa och kakelungen sedan!

Nyare tillbyggd del som fint smälter ihop med det gamla huset bjuder fler caféplatser.

 Vi besökte även handelsboden och tittade länge på alla fina saker och beundrade kombinationer. Lite julklappsinköp blev det allt också.

I ett annat hus, med plats för medhavd matsäcksätning, för tex den busslast ungdomar som var där på studieresa, fanns bl a dessa små plagg upphängda. De intresserade mig speciellt, förstås, som gillar äldre textilier. Jag fascinerades särskilt av brodyren på plaggen ifråga. Det är ett fint sätt att pryda personligt, tycker jag.

Efter jul åtog jag mig faktiskt att sy byxor i lin. Det hör till undantagen att jag syr efter beställning numer. Det kräver tid, provande och ibland kompromissande med smak och jag har så svårt att ta betalt för den tid det tar - från idé, design, konstruktion till provande, sömnad, justering och färdig produkt.

Jag syr ju gärna i lin och här har jag tagit mig friheten att experimentera just med brodyr på plaggen. På mitt sätt, lite grovt och bara diskret blev det så här.

 Detta är en byxa i lite grövre linne, i en väldigt enkel rak modell med resår i midjan, utan sidfickor. Benet slutar i en dragsko, och en liten bit upp på ena benets ytterkant har jag sytt en rad fria korsstygn i grov lintråd. På motsatta sidan på en bakficka återfinns stygnen i lite andra grupperingar.

Jag har hämtat inspirationen dels från de små plagg som hängde i Västanfors, men även överfört lite av formen från svartsticksbrodyren jag använder mig av på hals- och armband med fattigspets.
Nu får vi bara hoppas att mottagaren gillar det....!

1 kommentar:

Emileitha sa...

Väldigt snyggt. Blev lite nytt o spännande när broderiet kom på plats, tror jag. Jag gör mina experiment , broderar lite här o var. Har hört bara positiva kommentarer hittills. Tack för din kommentar på mitt blogg.