onsdag 8 augusti 2012

Renovera köksgolv i trä

 Följetongen hela huset i kaos fortsätter, och med en hel del förberedelser med att ställa undan för att komma till målet att isolera köksgolvet, har vi nu kommit så långt att vi börjat slita loss lite plastmatta.


Själva plastmattan låg inte så hårt limmad, så det går ganska bra att få loss den. Under mattan ligger olika skivor. Olika - i tjocklek och material. Mest är det en porös slags träfiberskiva. Skivorna är spikade rakt i det underliggande trägolvet.


 Det lär vara det golv som är i original i huset. Antagligen mer än 100 år gamla. Det är smalare brädor än jag hade väntat, men riktigt rejäla, de är 3,5-4 cm tjocka, så de är verkligen självbärande. Vi får se hur långt avståndet är mellan bjälkarna när vi kommer ner så långt. Här ser man en glipa mot hallen, där hallens golvvärmerör tittar fram vid de grova köksbrädorna.

På del av golvet syns någon brun färg - mellan brädorna?!


Det finns en del fula skador. Några fyrkantiga hål efter en liten innervägg.
En plastmatta är inte nödvändigtvis idealiskt i ett gammal hus byggt diffussionsöppet, där fukt ska kunna vandra och torka ut, utan plastspärrar. Lite fundersamma har vi varit på träets skick under plastmattan. Det är spännande att se allra underst och vi håller tummarna för att allt är friskt!

Så var det frågan hur vi ska ha golvet efter isoleringen. Det är nåt vi måste bestämma.
 Det finns lite olika alternativ. Man kan lägga tillbaka originalbrädorna (ett mervärde för huset, tycker jag, om brädorna är friska) - i detta fallet nödvändigt tror jag- slipa golvet och ha ett bart trägolv. Man kan alternativt måla golvet om man tytcker att skadorna på ytan är för illa.

Att lägga in ett helt nytt trägolv har vi valt bort. Möjligen komplettera om det behövs, men kan man inte använda originalgolvet, så vill vi hellre ha en matta. Dock inte i plast! Då är det en i naturmaterialet linoleum som är på lut.
Men ett beslut är lite svårt att ta. Jag får avvakta till mer av golvet är bart.


 Urhugget i golvet även det efter innerväggen mot en fd liten hall. Den väggen togs bort innan vi flyttade in. Det gjordes i samband med att plastmattan lades.


En mer lustig detalj, en kork i golvet! Antagligen ersätter den en kvist?


Lilla sonen hittade en 25-öring på den svarta papp som låg under skivorna. Den hade gjort ett avtryck av myntet på golvet...

Fortsättning följer och antagligen mer beslutsvånda...:)

Inga kommentarer: