måndag 22 oktober 2012

Dopklänning, Doptunika Viking

En ny dopklänningsmodell har lämnat ritbord och symaskin och trätt ut i dagens ljus. (Ärligt har den legat länge på ritbordet och väntat...) Det är en ren enkel modell, så som jag brukar gilla bäst, denna gång inspirerad av medeltida linnekläder. Dopklänningen passar fint både till pojkar och flickor.

Under grövre plagg hade man linnekläder, tunikor av olika slag. Det gemensamma var att de var enkla till modellen, man var mycket ekonomisk i skärningen då textil är ett material med mycket arbete bakom och man slösade inte bort något om det kunde undvikas. Det blev ofta plagg av raka stycken, efter de bredder som kom ur vävstolen. Bredderna var inte så breda som de brukar vara idag.

Var man välbärgad satte man kilar i plaggen för att få mer vidd, det visade på att man hade råd med mycket tyg. Jag har namngett denna modell Doptunika Viking för att anknyta till dess ursprung.


Ärmen är en i princip rak isättning, med nedhasad ärm. Plagget är lätt A-format, då lite extra vidd är tillagd nertill. Halsringningen har ett sprund, för att man ska få igenom huvudet. Ingen övrig knäppning finns. Infodring till sprundet är nersytt på insidan och sömmen dold/dekorerad med korsstygn i grov lintråd, enligt medeltida modell.


Klänningen mäter en meter i hel längd, och också enligt medeltida modell så kan man välja att dra i en dragsko i nedre fållen och göra en påse av klänningen.


Liksom halsringningen är även ärmen fållad med korsstygn.


I sidan sitter små diskreta trådhällor att trä dopbandet i om man väljer att ha det i midjan.


 Närbild på knäppningen av sprundet. 
En knapp i pärlemor sitter på insidan av ringningen, och sprundet knäpps med en flätad och vaxad lintråd.

Intresserad av unik modell?
Just denna klänning finns i ett exemplar just nu i stl 68 cl i E-butiken. Det kan bli det enda exemplaret som ser ut exakt så här också, om inte någon gärna vill ha just så här. Jag tänker ändra lite på modellen och justera linjen runt halslinningen. Den nu skjortbröstliknande bröstbrodyren kommer att blir "smalare" och placeras närmare runt själva sprundet.

1 kommentar:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei Pernilla!
Så vakker dåpskjole - nydelig modell! Den kan du være stolt av! Og det var artig å lese litt historikk, og lære om hvor nøysomme de var med matrialene før, naturlig nok!

Ønsker deg en flott høstuke!

Klem Cathrine :-)