torsdag 29 november 2012

Platsbyggd pärlspont i köket

Som sagt, efter 2-3 månader utan kök har vi nu börjat använda det igen, efter att som värst haft jordgolv och väldig extra ventilation, så att grannkatten smet in. Allt är inte klart, men det är mest målning som är kvar. Det får jag göra vartefter jag hinner med.

 Vi har satt tillbaka det mesta av den gamla köksinredningen. Den var inte så gammal, utan från 90-talet i mörk ek. Efter som det fortfarande är ett ganska mörkt kök, med endast norrfönster, så ville vi ljusa upp så mycket som möjligt. Vi behövde utnyttja varje möjlighet till förvaring också så i kombination med en förtjusning för äkta naturliga material, som pärlspont, så platsbyggde vi en del. Det är målat med antikvit linoljefärg från Allbäcks linoljefärger. 
Detta är vårt norrhörn, där de gamla skåpen sitter kvar. Vi har dock kompletterat med luckor i pärlspont ovanpå för att få en dold förvaring, och för att dölja eldragningar. Lägg märke till hur den smala vita kanten högst upp mot taket smalnar av, till höger i bild. Taket, ursprungliga handhyvlade brädor i gammal grön färg, är inte helt rakt :) Det orsakade snickaren en del bry, när inte luckan gick att öppna utan tog i taket....

 Som knoppar till luckorna använde vi porslinsisolatorer från Landskronas Lampfabrik.Vi hade dem över sedan vi satt upp lampor i taket, men inte behövde isolatorerna. De gör sig fint som knoppar, tycker jag och ger lite atmosfär som jag gillar :)

 På änden fanns en öppen rundad kvartshylla. (Den med fler detaljer som blev över ska jag lägga ut och försöka sälja av för övrigt. Intresse?) Den öppna hyllan var trevlig att ställa saker i för fint, men jag hade behov av mer förvaring, och är inte så förtjust i att damma. Lösningen blev att vi lät bygga ett litet hörnskåp i pärlspont ända upp i taket som avslutning på skåpraden.

Med te-bryggaren under, vi är inga kaffedrickare..., blev det ett jättebra litet te-skåp! Jag är så glad i det.:)

3 kommentarer:

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Så fint det har blitt! Perlespon er så fantastisk fint, og jeg liker virkelig ditt teskap!

Ønsker dere en flott 1. advent helg!

Klem Cathrine :-)

Snickaren sa...

Det var ett väldigt jobb med köket men såhär i efterhand, målat och "klart", blev det ju kanon.

Pernilla, Lyst - Slow Living Fashion sa...

Fler bilder kommer, men ännu är det inte klart för det, akta snickaren så jag inte kommer med fler idéer dessförinnan :)