torsdag 22 november 2012

Under mitt köksfönster

Några små steg till i köket är gjorda. Det är fler steg än man tror som behöver tas, och det går fort mot jul! Blir det klart?? Det vore så härligt att ha i ordning :)

Vi har satt in ett köksfönster. Det fanns ursprungligen ursprungligen två, när huset bara var en liten stuga. Då fanns det ett mot söder och ett mot öster. När vi flyttade in i huset var det utbyggt framför det mot söder, och fönstret var alltså bortbyggt. Det fanns ett kvar mot öster. Det fönstret har vi nu "byggt in" med vår utbyggnad och ersatt med en gammal glasad pardörr mellan kök och det nya matrummet.  Resultatet blev ett fönsterlöst kök och MÖRKT. Nu när vi ändå fick lov att ta tag i annat i köket, så satte vi in ett fönster mot den enda återstående ytterväggen. Det blev då ett norrfönster. Det blir inte mycket sol in, men det blir helt annat ljus.


 Det är en rejäl fönsternisch av timmerväggen och tilläggsisoleringen utanpå. Fönsterbräda som heter duga. 
Vi ville ha bänkskiva framför fönstret för att kunna ställa saker och ha mycket arbetsyta. Vi har valt en laminatbänkskiva som heter myriad vit från LG Collection. Den är lätt diskret prickigt mönstrad i vit-grå toner, och vi tycker att den går bra ihop med övriga toner i vitt, grått, gult och grönt som vi har i köket.

Under fönstret behövde vi sätta rummets enda element. Lite varmt blir det ju av spispannan vi eldar för värmen med. Den står i köket. Men element behövs ändå för kalla dagar.  Man ska ju ha så fritt som möjligt framför ett element för att få nytta av värmen, så skåp under fönstret kom inte på fråga. Dessutom fick vi göra ventilationsgaller i själva bänkskivan över elementet för att få lite värme uppåt också.


Vi lät sätta ett hyllplan (Vilket har lite stöd även under mitten mot golvet) med luftiga spjälor där vi kan placera alla brickor, galler och plåtar. Dessa hade länge behövt en plats.
Jag behandlade det synbart bara träet med samma  hårdoljevax (Osmos) som golvet. Det passade bra här tycker jag. Det blir en skyddande yta, utan att behöva lacka. Blir det hack och behov av nytt lager, kan man bara måla på och behöver inte slipa hela ytan som med en lack.

 För att kunna få ett städat lugnt uttryck då och då satte jag tyg att dra för framför brickfacken. Det blev ett par vackra gamla linnehanddukar. Jag tror att de är hemvävda. De är fyndade på loppis. Jag har satt dit knytband i bomull ton i ton med de naturvita handdukarna och knutit dem runt en gardinstång i mässing som sitter under bänkskivan.

De rejäla linnehanddukarna har även vackra monogram broderade. Det är inte vårt monogram, men det spelar ingen roll. De är så vackra i sig.

Inga kommentarer: